söndag 22 mars 2015

Är kortromanens tid inne?


Jag har funderat lite på om det inte är dags för kortromanen att slå snart. (Precis samtidigt som min kortroman kanske håller på att utvecklas till en roman.) 

Om jag höftar lite skulle jag säga att en novell är några sidor, en långnovell kan vara upp emot 50 sidor, en kortroman från 50 till 120 och en roman allt över det. Självfallet beror det också på berättelsen och gränserna är inte skarpa. En novell ska väl traditionellt sett handla om en enskild händelse, dock gärna på ett sätt som ger läsaren en bild av en större historia. En roman å andra sidan har ofta ett mycket större persongalleri och utspelar sig i allmänhet under en längre tid. Det finns noveller och romaner som tar sig utanför dessa ramar. Många noveller beskriver längre händelseförlopp, såsom Benjamin Buttons otroliga liv, och visst finns det romaner som utspelar sig under en kortare tid med färre karaktärer, men grundregeln står fast. Sedan finns det något mitt emellan: långnoveller och kortromaner (novellettes och novellas på engelska). Det verkar som att mycket av det som säljes som e-noveller idag faktiskt är långnoveller. Internet har öppnat en marknad för noveller publicerade för sig själva, men för att läsare ska känna sig bekväma att betala för dem vill de ha lite mer en bara några sidors läsning. Därför har långnovellen kommit att dominera i så hög grad att vi oftast inte ens tänker på dem som långa om vi inte läser någon av de mer klassiska novellmästarna och inser att de skriver extremt mycket kortare. 

Långnovellen har alltså slagit, men kortromanen då? Det finns ett gäng kända kortromaner, Möss och människor till exempel, men jag skulle inte säga att formatet är särskilt populärt idag. Många traditionella förlag tvekar nog att trycka upp en kortroman om inte författaren är känd (Neil Gaiman publicerade för inte så länge sedan The Ocean at the End of the Lane som jag förstår är av kortromanslängd). Borde inte kortromanen kunna få samma genomslag som långnovellen nu fått via internet? Dagens människor är stressade och läser kanske inte så mycket som de gjorde, men borde det inte finnas ett sug efter det lite mer utförliga? Här tror jag kortromanen skulle kunna komma in. Rimligt prissatta och marknadsförda som just kortromaner tror jag att de skulle fylla ett behov av lite kortare läsning, men med ännu lite mer kött på benen än långnovellen.

Nebula Awards definierar 
en novell som under 7500 ord
en långnovell mellan 7500 och 17 500 ord
en kortroman mellan  17 500 och 40 000 
och en roman som allt där över

1 kommentar:

  1. Va bra, jag har alltid undrat över vilka gränser det är!!

    SvaraRadera