måndag 24 november 2014

Ge papper och penna en chans!

Jag har inte helt gett upp Nanowrimo även om jag inser att chanserna att vinna nu är små, men jag har gått över till den gamla beprövade metoden att skriva för hand.


Jag har tidigare skrivit om hur jag föredrar att skriva för hand, något som många kanske tycker känns gammaldags så här år 2014, men jag måste verkligen slå ett slag för det igen efter att jag hittade det här inlägget. Det handlar om hur det faktiskt finns vissa forskare som säger att barn blir bättre på att läsa och uttrycka sig om de får lära sig skriva med papper och penna än via läsplattor och datorer som börjar bli vanligt idag. Tydligen är det andra delar av hjärnan som aktiveras. 

Jag kan inte värdera dessa vetenskapliga rön, men de stämmer väl överens med mina egna upplevelser. Det är en helt annan process att skriva för hand än att skriva på papper. Jag upplever det som att jag har närmare till orden när jag får avbilda dem med mina händer. Idéerna kommer lättare och ordvändningarna blir elegantare. Jag har dessutom bättre överblick över texten om den finns på papper än på dator. Detta stämmer också överens med vetenskapliga rön. En norsk studie visar att läsbarheten är större på papper än på skärm då man lättare visualiserar var på sidan saker befinner sig. 

En annan fördel är att man inte redigerar sin text i det första skedet utan måste gå tillbaka och renskriva den efteråt. Jag tror att det leder till att man skriver mer avslappnat första gången och att man sedan verkligen får skriva om vilket är väldigt viktigt om man vill skriva en bra text.

Det kan också vara positivt att inte ha internet alltför nära tillhands om man vill koncentrera sig.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med den är texten. Jag skulle inte drömma om att säga åt de som känner att de skriver bäst på datorn att de gör fel. Vi har alla våra egna sätt att skriva. Detta är väl på sin höjd ett tips till de som inte vet hur det bäst skriver. Det är också en vädjan till det svenska skolsystemet. Om jag hade lärt mig skriva på en surfplatta kanske det skulle varit mer naturligt för mig, eller så kanske det i linje med vad studierna visar skulle gjort att jag förlorat förmågan att verkligen skapa i textform. Nu är jag kanske inte vår nästa Lagerlöf eller Strindberg, men det vore ändå tragiskt. 

Så till de skolor som lär barnen läsa och skriva med surfplattor vill jag säga: Teknik lär barnen sig använda efterhand ändå, men det verkligt viktiga är att de kan uttrycka sig. Ge dem åtminstone en ärlig chans att se om de uttrycker sig bättre med de gamla hederliga hjälpmedlen papper och penna!

1 kommentar:

  1. Alla bör lära sig att skriva för hand. En del som skrivit sin namnteckning på ID-handling borde ha tränat lite mer först...

    SvaraRadera