måndag 15 september 2014

En liten hyllning till demokratin

För de flesta gick nog inte valet riktigt som de ville. Jag skulle gissa att bara 12 procent är riktigt nöjda med utgången, men det finns ändå något väldigt vackert i det svenska demokratiska systemet. Igår sken solen över Uppsala och människor promenerade till sina vallokaler glada och avspända. De äldre var uppklädda. Utanför en solbelyst vallokal i tegel, en skola, satt tre damer i prydliga kjolar och välstrykta blusar som väntade på en tredje dam som antingen fastnat i kön eller haft svårt att bestämma sig. Föräldrar med småbarn tog med sig dem till vallokalen och berättade för dem varför det är viktigt att lämna små lappar i kuvert.
"Gul, vit, blå", sa valförrättarna, eller någon gång: "Gul, vit. Hade du inte tänkt rösta i landstingsvalet?" "Hoppsan", kom svaret, "vänta ett ögonblick!" 
Vissa personer var spända och tog en lapp av varje sort. Andra var självsäkra i tron att de gjorde rätt och att samhället höll med dem. Oavsett var deras röster viktiga.
Det underbara är ju ändå att vi bor i ett land där man får säga vad man tycker. Där jag kan ha denna relativt oskyldiga blogg utan att registrera den hos någon myndighet som censurerar sådant de inte tycker om. Jag skulle till och med kunna ha en mycket mindre oskyldig blogg utan att registrera den hos någon myndighet som censurerar sådant de inte tycker om. Här får vi dessutom lägga små lappar i kuvert var fjärde år och efteråt bryr folk med makt sig om vad det står på de små lapparna. Fantastiskt, eller hur?
Vilken tur att vi bor i detta land egentligen, men om det nu blir klurigt med det parlamentariska läget är det väl bara att sucka och säga som Churchill: ”Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra.”

2 kommentarer:

  1. Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den, sa tydligen inte Voltaire, men så sant ändå :-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oavsett vem som sa det så var han (eller hon) en smart person.

      Radera